10% van de mensen die een schokkende gebeurtenis ervaren ontwikkelen langdurige klachten (PTSS) die niet op eigen kracht zijn op te lossen. Met o.a. EMDR kunnen deze trauma's effectief worden behandeld. 

Een schok met impact

Ieder mens maakt nare dingen mee. Meestal verdwijnt zo'n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze niet kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, een overval, mishandeling of (seksueel) geweld. Of een aanslag, oorlogsgeweld of andere gebeurtenissen. Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. 

Het kan zijn dat het niet goed lukt de gebeurtenis te verwerken. Je hebt misschien allerlei lichamelijke en psychische klachten zoals woedeaanvallen, hartkloppingen, snel schrikken en heel alert zijn, of je vertoont roekeloos gedrag, of een gebrek aan levenslust. Als je deze klachten hebt, is er misschien sprake van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je last houdt van veel spanning en stress. 

Een klap die doorwerkt

Voor de traumatische gebeurtenis dacht je er waarschijnlijk bijna nooit aan dat je leven er in één klap anders uit kon zien. Je hebt je veilig gevoeld en je was baas over je eigen leven. Maar tijdens de traumatische gebeurtenis had je niets over je leven te zeggen. Je was machteloos, kwetsbaar en doodsbang. Op dat moment dacht je misschien helemaal niets, je bevroor of verstijfde. Je was alleen bezig met zo goed mogelijk te overleven. Achteraf merk je dan vaak de schok: de angst, de woede, de machteloosheid en de ontreddering. Je hebt mogelijk vreselijk staan ​​trillen en huilen. Of heb je juist stil voor je uit zitten kijken, zonder dat er iets tot je doordrong en nooit wat verteld... Dat zijn allemaal normale reacties na een schokkende gebeurtenis. Ik behandel PTSS met onder andere EMDR. Deze methode werkt snel en effectief en is zeer geschikt bij traumabehandeling. 

Meestal verdwijnen deze gevoelens na een paar weken weer. Maar niet altijd. Laat me je helpen de PTSS aan te pakken en neem contact op door gebruik te maken van onderstaand formulier. Alles blijft vanzelfsprekend vertrouwelijk. 

Contactformulier