10% van de mensen die een schokkende gebeurtenis ervaren ontwikkelen langdurige klachten (PTSS) die niet op eigen kracht zijn op te lossen. Met o.a. EMDR kunnen deze trauma's effectief worden behandeld. 

Een schok met impact

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo'n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit uw gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat u ze moeilijk kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, een overval, verkeerd gebruik van seksueel geweld. Of een aanslag of oorlogsgeweld. Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo'n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillende.

Maar het kan zijn dat het niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merk je aan allerlei lichamelijke en psychische klachten. Je hebt bijvoorbeeld hartkloppingen, schrikt snel en bent somber. Als je klachten hebt, is er misschien sprake van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je laatste houdt van veel spanning en stress. Jouw leven na (= post) de schokkende (= traumatische) gebeurtenis is ernstig verstoord.

Een klap die doorwerkt

Voor de traumatische gebeurtenis dacht je waarschijnlijk bijna nooit aan dat je leven er in één klap anders uit kon zien. Je hebt je veilig en je was baas over je eigen leven. Maar tijdens de traumatische gebeurtenis had je niets over je leven te zeggen. Je was machteloos, kwetsbaar en doodsbang. Op het moment van de gebeurtenis veroorzaakt door dacht je misschien helemaal niets. Je was alleen bezig met zo goed mogelijk te overleven. Achteraf gemaakt je de schok: de angst, de woede, de machteloosheid en de ontreddering. Je hebt mogelijk vreselijk staan ​​trillen en huilen. Of heb je juist stil voor je uit zitten kijken, zonder dat er iets tot je doordrong. Dat zijn allemaal normale reacties na een schokkende gebeurtenis. Ik behandel PTSS o.a. met EMDR. Deze methode werkt snel en effectief en is zeer geschikt bij traumabehandeling. 

Meestal verdwijnen deze gevoelens na een paar weken weer. Maar niet altijd. Laat me je helpen de PTSS aan te pakken en neem contact op door gebruik te maken van onderstaand formulier. Alles blijft vanzelfsprekend vertrouwelijk. 

Contactformulier